Otsing

 

veebruar 2020
E T K N R L P
« jaan    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Rubriigid

Viited

Arhiiv

Nils Holgersson ja Glimmingehus

Mäletan aega, mil lapsena esmakordselt nautisin Selma Lagerlöfi romaani “Nils Holgerssoni imeline teekond läbi Rootsi”. Autori suurepäraste kirjelduste vahendusel ilmusid lugedes silme ette pildid rahvamuistendite kangelastest, Rootsi põhjamaiselt kargest loodusest, sajanditevanustest linnadest ja ajaloolistest ehitistest. Aastate jooksul olen raamatu juurde palju kordi tagasi pöördunud, et selle magusamaid kohti ikka ja jälle nautida.

Paljude aastate jooksul oli meil siin raudse eesriide taga võimalik raamatus kirjeldatud paiku vaid ette kijutada. Siis avanesid piirid ja veelgi hiljem interneti vahendusel kogu maailm. Nüüd on ka meil võimalik soovi korral reisida Nils Holgerssoni jälgedes või avastada neid paiku fotode abil.
Nii sattusin hiljuti internetis tuttavate fotograafide töid vaadates pildile, millel kujutatud hoone nimi kahtlaselt tuttav tundus: Glimmingehus, Skåne … hmm … Kas mitte seal ei toimunud üsna raamatu alguses Nilsi võitlus hallide rottidega? Tõepoolest! Hetk hiljem lugesingi kirjeldust selle kindluslossi pisikestest akendest ja paksudest kivimüüridest. Loetu ühtis pildiga täiesti!
Kahju ainult, et fotolt pole näha, kas lossis elavad ka tänasel päeval katusel toonekured, pööningul öökullid ja keldris mustad rotid…

Selline näeb Glimmingehus Maria Globetrotteri pilgu läbi välja tänapäeval: http://www.flickr.com/photos/60509750@N08/8957580675/